Baykuşlar hakkında kısa bilgiler

4684
Baykuşlar hakkında

Baykuşlar hakkında kısa bilgiler arıyorsanız sizin için baykuşları inceledik.

Geceleri seslerini duyduğumuz, gündüzleri pek göremediğimiz baykuşlar, gece yırtıcı kuşlar sınıfındaki kuşlardır.

Baykuşların başları büyük ve tüylüdür. Kuyrukları kısa olsa da kanatları hem büyük hem de geniştir. Bazı baykuş türlerinin kanat açıklığı bir insan boyuna ulaşabilir. Bazı türler ise serçe kadar miniktir. 

Baykuş gagası kıvrıktır. Pençeleri ise oldukça keskin, kanca gibi tırnaklı ve döner parmaklıdır. 

Baykuşların boylar 18-70 santimetre arasında değişir. En bilinen baykuş türleri alaca baykuş, ak baykuş, cüce baykuş, puhu, kukumav, peçeli baykuştur.

Baykuşlar hakkında kısa bilgiler

Baykuş nasıl avlanır?

Baykuşlar hakkında en merak edilen bilgilerden biri nasıl avlandıklarıdır. Baykuş gece avlanan kuşlardır. Müthiş bir sessizlik içinde avını takip eder ve karanlıkta avlanır. Kulakları ve gözleri çok hassas olduğundan ışığa pek ihtiyaç duymazlar. Baykuşlar uçarken kanatları pır pır sesi çıkarmaz. Baykuşun tüyleri adeta susturucu etki gösterir ve kanat sesi çıkmasını engeller. 

Baykuşların gözleri nasıl görür?

Baykuşların gözleri çok büyüktür ancak göz yuvası içinde hareket edemez. Adeta araba farları gibi sabit bu gözler başının iki yanında değil önündedir. Baykuşların etrafı görebilmesi için boynunu çevirmesi bu yüzdendir. Boynunu 270 derece döndürebilen baykuşlar bu sayede çevresini kontrol edebilir. 

Baykuşlar mavi rengi görebilen tek kuştur. Gözlerinde renk konileri bulunan baykuşlar siyah beyaz rengi tespit eder ve bu sayede karanlıkta çok iyi görebilir. Ancak tam karanlıkta göremezler, illa ki az bir ışık olması gerekir. 

Baykuşlar kaç yıl yaşar?

Baykuşların ortalama ömrü 60-70 yıldır. Baykuş türleri arasında yaşam süreleri farklılık gösterebilir. 

Baykuş yavrusu yumurtadan kaç günde çıkar?

Dişi baykuşlar erkek baykuşlardan daha iyidir ve 2-10 arası yumurta bırakırlar. Baykuşlarda kuluçka süresi 30-40 gün arasındadır. Baykuş yavrusu yumurtadan çıktığında gözleri ve kulakları kapalıdır, zamanla açılır. Baykuş türlerine göre yavru baykuşların yuvada kalma süresi değişir.

Baykuşlar hakkında yüzyıllardır pek çok şey olumsuz şey de söylenmektedir. Biz baykuşları çok seviyor, hayatta kalmak için gerekenleri yerine getiren sevimli dostlarımız olduğunu düşünüyoruz.

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂