Uzay Cini

Challenger Uzay Mekiği Kazası hakkında bilgiler

Challenger Uzay Mekiği nedir? Challenger Uzay Mekiği Kazası nasıl ve ne zaman gerçekleşti? Challenger Uzay Mekiği’ni kim üretti? İşte Challenger Uzay Mekiği hakkında bilmeniz gereken her şey…

Challenger Uzay Mekiği NASA’nın Columbia Uzay Mekiği sonrası uzay programı kapsamında yörüngeye gönderilen ikinci uydudur. Challenger Uzay Mekiği, Rockwell International’s Space Transportation Systems tarafından üretilmiştir.

Challenger Uzay Mekiği ilk uçuşunu ne zaman yaptı?

Challenger Uzay Mekiği’nin STS-6 kodlu ilk uçuşu 4 Nisan 1983 tarihinde gerçekleşmiştir ve kazası dahil toplamda 10 uçuş gerçekleştirmiştir.

Challenger Uzay Mekiği Kazası ne zaman ve nasıl yaşandı?

Challenger Uzay Mekiği, 28 Ocak 1986 tarihinde STS-51-L kodlu 10’uncu uçuşunda, fırlatılışının 73’üncü saniyesinde inflak etmiştir. Challenger Uzay Mekiği Kazası sonucunda aralarında br öğretmenin de bulunduğu 7 uçuş mürettebatı yaşamını yitirmiştir. Challenger Uzay Mekiği, inflak eden ilk uydu oldu. Challenger Uzay Mekiği’nin ardından 2003 yılında Columbia Uzay Mekiği de kalkışının ardından inflak etmiştir. Challenger Uzay Mekiği Kazası’nın ardından uzay görevini Endeavour adlı uzay mekiği devam ettirmiştir.

Challenger Uzay Mekiği fikri nasıl ortaya çıktı?

Challenger Uzay Mekiği, 1872 ve 1876 yılları küresel okyanus araştırmaları keşif amaçlı yapılan Challenger Seferi’ne katılan bir İngiliz korveti olan HMS Challenger’den aldı.

Az sayıda uydu üretildiği için uzay mekiği programını yürüten kişiler, STA-099 tipinde ve daha sonra uçuş aracına çevirilebilecek bir makine üretmeye karar verdi. STA-099’un sözleşmesi 26 Temmuz 1972’de North American Rockwell şirketine verildi. ve mekiğin üretimi Şubat 1978’de tamamlandı. STA-099’un görücüye çıkmasıyla beraber mekik, Palmdale’deki Loockheed test alanına gönderildi. Burada STA-099’a 11 ay süren sarsıntı testleri yapıldı. Mekiğin kalite ve yapı testleri ise maksimum taşıma kapasitesinin 1.2 katı ile gerçekleştirildi.

İlk uçuşunun Nisan 1983’te gerçekleştirilen Challenger Uzay Mekiği kısa sürede NASA’nın uzay aracı filosunun lideri haline geldi. 1983 ve 1984 yıllarında Challenger Uzay Mekiği, uzay görevlerinin yüzde 85’inde kullanıldı. Uzay araştırma çalışmalarına daha sonra katılan Discovery ve Atlantis’e rağmen Challenger Uzay Mekiği 1983 ve 1985 yılları arasında üç defa daha görev üstlendi.

Challenger Uzay Mekiği daha sonra Kennedy Uzay Merkezi’nde Centaur-G adlı kademeli roketi de taşıyabilmesi için modifiye edildi.

Challenger Uzay Mekiği, uzaya ilk Amerikalı kadını, Afro Amerikan, Flemenk ve Kanadalı insanları gönderdi. Challenger Uzay Mekiği ayrıca uzay görevi sırasında inflak eden ilk uzay aracı oldu.

Challenger Uzay Mekiği Kazası’nda yaşamını yitirenler için Kennedy Uzay Merkezi’nde ”Forever Remembered” adlı bir anıt inşa edildi.

Bilim cini

Share
Bilim cini

Recent Posts

LEGO’dan 25. Yıla Özel Yeni Star Wars Setleri

The LEGO Group, Lucasfilm iş birliğiyle 25’inci yıl kutlamalarını Ocak ayı itibarıyla Nürnberg Uluslararası Oyuncak…

8 Nisan 2024

Star Wars Galaksinin Fanları Sergisi 1 Ekim’de İstanbul Sinema Müzesi’nde

Sinema tarihinin en çok izlenen serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi,…

26 Eylül 2023

Vikingler, Rahmi M. Koç Müzesi’nde

Norveç’in Tønsberg kentinden 29 Nisan’da yola çıktı, 100’den fazla kanal geçerek 3 bin 500 kilometre…

18 Ağustos 2023

Borusan Contemporary’de çocuklar sanatla buluşuyor

Borusan Contemporary’nin, Perili Köşk’te gerçekleştirdiği birbirinden keyifli çocuk atölyeleri devam ediyor! 10 Haziran’da gerçekleşecek iki…

5 Haziran 2023

BBC Earth ile vahşi yaşama tanık olun

BBC Earth Mayıs ayında bambaşka dünyaların kapılarını aralıyor. Ben Fogle dünyanın en uzak noktalarına seyahat…

27 Nisan 2023

NASA’nın uzay aracı Insight Mars’ta sismik dalga tespit etti

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından kızıl gezegen Mars’a gönderilen inSight uzay aracının…

27 Nisan 2023