Devekuşu hakkında ilginç bilgiler

883

Hızlı mı hızlı ve büyük mü büyük bir kuş düşünün desek şüphesiz aklınıza ilk gelen devekuşu olurdu değil mi? Devekuşu hakkında ilginç bilgiler ile bu kuş türünü öğrenelim.

Bilimsel adı: Struthio camelus

Aile: Struthionidae (Deve kuşları ile soyu tükenmiş akrabaları gibi uçamayan kuşları içeren familyadır.)

IUCN Kırmızı Listesi: Düşük Riskli

Yaşam süresi: 30-40 yıl

Devekuşu hakkında ilginç bilgiler

? Devekuşunun boyu 2.7 metreye ve ağırlığı 150 kilograma ulaşabilir.

? Uçamayan bir kuş türü olan devekuşu boynu ve bacakları uzun, gövdesi iri ve tüylerle kaplıdır. 

? Devekuşları saatte 70 km hızla koşabilirler. Bu sebeple çok iyi koşuculardır. Minik kanatları ile koşarken dengelerini sağlarlar.

? Afrika’nın sıcak ikliminde ağaçlı çayırlarda ve geniş arazilerde yaşayan devekuşları dünyanın en büyük kuşlarıdır.

? Erkek ve dişi devekuşlarının tüyleri farklı renklerdedir. Dişiler genellikle kahverengi erkekler ise beyaz kuyruklu olmak üzere siyah renklidir.

? Devekuşunun uzun kirpikleri iri gözlerini güzelce korur. Görüşü müthiştir ve çok uzak mesafeden bile potansiyel tehlikeyi algılayabilir.

? Devekuşunun uzun bacakları yalnızca hızlı koşmasını sağlamaz. Aslanlar, çitalar, leoparlar ve sırtlanlarla karşılaştığında kendini korumasına da yardımcı olur. 10 santimetre uzunluğundaki pençeleri ve güçlü tekmesiyle kendini tehdit eden hayvanlara karşı kendini koruyabilir.

? Devekuşları genellikle otobur beslenir. Kökler, yapraklar, çiçekler ve tohumlarla beslenirler. Ancak böcekler, kertenkeleler ve diğer minik canlılar da beslenme düzeninde yer alır. 

? Devekuşları çoğunlukla antilop ve zebra gibi diğer otobur hayvanlarla birlikte sürüler halinde yaşar. 

? Devekuşunun yumurtası dünyanın en büyük yumurtasıdır.1,5 kilogram ağırlığında ve 15 cm çapında olabilir. Dişi devekuşları 11 yumurta yumurtlayabilir. 

? Yumurtlamadan sonra yuvayı alfa erkek ve dişi devekuşu korur.

? Devekuşu yavrusunun yumurtadan çıkma yani kuluçka süresi 40 gündür. Yavrular tüylerle kaplıdır ve yumurtadan çıkar çıkmaz yürüyebilir.

Devekuşu ile ilgili ilginç bilgiler umarız hoşunuza gitmiştir 🙂

Kaynak:NatGeo Kids
Bilimcini.com