Kurbağalar hakkında ilginç bilgiler

3684
kurbağalar hakkında

Kurbağalar çok ilginç hayvanlar. Doğada yürürken, dere kenarında veya ormanda karşımıza çıkabilecek kurbağalar hakkında ilginç bilgiler neler?

Kurbağalar amfibiler olarak da bilinen iki yaşamlı hayvanlardır. Yani hem karada hem suda yaşayan hayvanlar sınıfında yer alırlar.

Omurgalılar şubesinin ambifi sınıfında olan kurbağalar tetrapod yani dört bacaklılardandır. 

Kurbağalar yumurtlayarak çoğalır. Yumurtalarını suya bırakan kurbağanın yumurtadan çıkmış yavrusuna iribaş denir. Uzunca bir kuyruğu olan iribaşlar başkalaşım geçirip kurbağaya dönüşene kadar suda yaşar. 

Durgun suya bırakılan kurbağa yumurtası kuyruklu bir iribaş olarak yumurtadan çıkar. İribaş solungaçları ile nefes alır ve balış gibi yüzgeçleri ile hareket eder. bu birkaç hafta otçul beslenirler. İribaş başkalaşım geçirirken 4 bacağı çıkar ve akciğer solunumu yapmaya başlayan etçil bir canlıya dönüşür.

Kurbağa gelişim evreleri

Kurbağalar karada yaşayabilen canlılar olsa da mutlaka bir su kenarı veya bataklığa yakın olmalıdır. Çünkü derileri kurursa hayatta kalamazlar.

Kurbağalar burun deliklerinden nefes alır. Ayrıca ihtiyaçları olan havanın bir kısmını da deri solunumu ile ciltlerinden alırlar. 

İlgili yazı: Zehirli ok kurbağası kendini nasıl olur da zehirlemez?

Kurbağalar avlanmak için yapışkan ve kaslı bir yapıya sahip olan dillerini kullanır. İnsanların aksine kurbağaların dilleri ağızlarının arkasıyla birleşik şekilde durmaz. Ağzının ön kısmına yapışık halde duran dilleri bu sayede çok daha ileri uzanabilir.

Kurbağalar genelde 2-3 yaşına geldiğinde üreyebilecek kapasiteye sahip olur.

Doğal hayatta pek çok tehlike ile karşı karşıya olan kurbağalar evde bakılabilen ve doğadakine göre daha uzun yıllar yaşayabilen hayvanlardır.

Kurbağalar önlerini, yanları ve yukarıyı aynı anda görebilen canlılardır. Gözlerini uyurken bile kapatmazlar.

Kurbağalar hakkında en ilginç bilgi gözlerinin yutmadaki işlevidir

Kurbağalar hakkında en ilginç bilgilerden biri gözlerini yiyecekleri yutmak için yardımcı olarak kullanmalarıdır. Kurbağa gözünü kırptığında gözleri ağız boşluğunun üst kısmında bir şişkinlik meydana getirir. Bu şişkinlik kurbağanın ağzındaki yiyeceği boğazına doğru iter.

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂