Bilgi Cini

Nikola Tesla kimdir? İcatları nelerdir?

Bugün Elon Musk ve elektrikli arabası Tesla ile sık sık gündemimizde olan, hayatına baktığımızda dönemin çok ilerisinde olduğu açıkça görülen büyük bilim insanı Nikola Tesla kimdir kısaca öğrenelim ve Nikola Tesla’nın icatlarını inceleyelim.

Nikola Tesla kimdir?

Nikola Tesla 10 Temmuz 1856 yılında Hırvatistan’da dünyaya gelmiştir. Nikola Tesla çok akıllı bir çocuktu ve müthiş bir hafızası vardı. Tesla’nın babası bir din adamıydı. Annesinin okuma yazması yoktu ancak pratik ev aletleri mucidi olarak biliniyordu. Babası Tesla’nın da kendisi gibi din adamı olmasını istiyordu. Ancak annesi buna karşı çıktı. Oğlunun bir dahi olduğunu gören anne Tesla’nın yeteneklerini ilk fark eden kişi oldu.

Gram dinamosu

Nikola Tesla mühendis olmak istiyordu. Fizik ve matematik alanında bilgisini kısa zamanda artıran Tesla, önce Graz’da bulunan Politeknik Okulu’na sonra Prag Charles Ferdinand Üniversitesi’ne gitti. Burada en büyük ilham kaynağı olan Gram dinamosu isimli elektrik cihazıyla tanıştı.

Tesla Almanca’nın yanı sıra yabancı eserleri okuyabilmek için İngilizce, Fransızca ve İtalyanca öğrendi.

Tesla ve Edison’un Karşılaşması

Üniversiteyi yarım bırakan Tesla Paris’te bir telefon şirketinde çalışmaya başladı. Doğru akım motorları ve dinamolar ile ilgili kendini geliştirdi. Doğru akım motorların dezavantajlı olduğunu fark eden Tesla motorları alternatif akım ile çalıştırma fikrine odaklandı.

Nikola Tesla 1884 yılında Amerika’ya gitti ve burada ilk kez Thomas Edison ile karşılaştı ve onun şirketinde çalışmaya başladı. Alternatif akımla ilgili Edison’a fikirler vermiş ancak olumsuz cevap almıştır. Edison ile Tesla arasındaki çekişme, Tesla’nın 1887 yılında çalıştığı Continental Edison şirketinden istifa etmesiyle arttı.

Tesla, istifanın üzerine bir yatırımcı sayesinde Tesla Elektrik Şirketi’ni kurdu. Bu esnada Edison doğru akımla ilgili sorunlar yaşıyordu. 

Nikola Tesla’nın icatları

Nikola Tesla 1890 yılında kablosuz elektrik iletimi icadına imza attı ve elektriği kablo olmadan iletmeyi başardı. 40 kilometre uzaklıktaki 200 ampulü aydınlatmışlardı. 1891 yılında bu amaçla ürettiği efsane buluşu Tesla bobininin patentini aldı.

Tesla 1893 yılında Heinrich Rudolf Hertz’in çalışmalarından etkilenerek radyo dalgalarıyla ilgili deney ve araştırmalarını arttırdı. Elektriğin kablosuz aktarımına yoğunlaştı ve uzaktan kumandayı geliştirmiş oldu.

Nikola Tesla 1896 yılında Niagara Şelalesi’ne kurulan elektrik santralleri ile alternatif akım üretimi gerçekleştirilmesini sağladı bu sayede kurduğu sistemle alternatif akımın Buffalo kentine ile iletimi hayata geçirildi.

1899 yılının Mart ayında Tesla, kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları gönderdi. Uzaydan gelen kozmik ses dalgalarının kaydını aldı. O dönemdeki bilim insanları ona inanmadılar.

Radyonun mucidinin Tesla olduğunu pek kimse bilmez. Radyonun mucidi olarak Marconi bilinse de Marconi zamanında Tesla’nın asistanlığını yapmış ve radyo icadı ile ilgili temelleri Nikola Tesla’dan öğrenmiştir. Hiçbir zaman hırslı bir bilim insanı olmayan Tesla’dan yıllar sonra ABD Yüksek Mahkemesi 1943’te radyonun Tesla tarafından icat edildiğini kabul etti ve açıkladı.

Tesla çok fazla sayıda icada imza atmış olsa da çoğunu kağıda dökmediği için pek çok buluşunu nasıl gerçekleştirdiği hala bilinmemektedir.

Nikola Tesla’nın hayatını kısaca anlattık. Tesla ile ilgili daha detaylı bilgiler edinmek isterseniz Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bulunan Nikola Tesla Müzesi’ni ziyaret edebilir ve bu müzede Tesla’nın icatlarını test edebilirsiniz.

Kaynak: Derleme

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂

bilimci

Recent Posts

LEGO’dan 25. Yıla Özel Yeni Star Wars Setleri

The LEGO Group, Lucasfilm iş birliğiyle 25’inci yıl kutlamalarını Ocak ayı itibarıyla Nürnberg Uluslararası Oyuncak…

8 Nisan 2024

Star Wars Galaksinin Fanları Sergisi 1 Ekim’de İstanbul Sinema Müzesi’nde

Sinema tarihinin en çok izlenen serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi,…

26 Eylül 2023

Vikingler, Rahmi M. Koç Müzesi’nde

Norveç’in Tønsberg kentinden 29 Nisan’da yola çıktı, 100’den fazla kanal geçerek 3 bin 500 kilometre…

18 Ağustos 2023

Borusan Contemporary’de çocuklar sanatla buluşuyor

Borusan Contemporary’nin, Perili Köşk’te gerçekleştirdiği birbirinden keyifli çocuk atölyeleri devam ediyor! 10 Haziran’da gerçekleşecek iki…

5 Haziran 2023

BBC Earth ile vahşi yaşama tanık olun

BBC Earth Mayıs ayında bambaşka dünyaların kapılarını aralıyor. Ben Fogle dünyanın en uzak noktalarına seyahat…

27 Nisan 2023

NASA’nın uzay aracı Insight Mars’ta sismik dalga tespit etti

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından kızıl gezegen Mars’a gönderilen inSight uzay aracının…

27 Nisan 2023