Su aygırı hakkında bilgi

7296

Su aygırı heybetli görüntüsü ile dev gibi bir hayvandır. Su aygırı ne yer? Su aygırı nerede yaşar? Su aygırı nasıl bir hayvandır? Su aygırı hakkında bilgi içeren eğlenceli bir makale hazırladık. Bakalım su aygırı nasıl bir hayvanmış 🙂

Su aygırı nerede yaşar?

Su aygırı memeli bir hayvandır ve yarı sucul bir memelidir. Sahra altı Afrika denilen bölgede yaşar. Sahra altı Afrika demek Sahra Çölü’nün güneyi anlamına gelir. Su aygırı göl ve nehir kenarında yaşar. Evrimsel olarak geçmişinin 54 milyon yıl öncesine dayandığı söylenmektedir. Su aygırının balinalar ile evrimsel akraba olduğu da düşünülmektedir.

İlgili yazı: Çam kese böceği ne tür bir böcektir?

Su aygırı hakkında bilgi

Su aygırı 5 metre uzuluğa ve 4 ton ağırlığa sahip olabilir. Bacakları kısa ve tombuldur. Kocaman bir varil gibi görünürler. Sevimli görünse de su aygırı pek uysal değildir. Su aygırı çenesi çok vahşidir. 50 cm civarındaki köpek dişleri kavga sırasında kullanılır ve çok tehlikelidir.

Su aygırı adı üstünde hayatının çoğunu suda geçiren bir memelidir. Suda yaşadıkları için zamanla ayakları kaygan yüzeylerde rahatça hareket edecek şekilde evrimleşmiştir. 4 parmaklı ayakları sayesinde kaymadan yürüyebilirler.

Su aygırının gözleri, kulakları ve burun delikleri başının üzerindedir. Bu sayede de su içinde durup serinlerken etrafı rahatlıkla gözleyebilirler. Sahra çölünün güneyinde çok sıcak iklimlerde yaşadıklarından serin kalmak için günün 18 saat gibi büyük bir kısmını suda geçirirler. Güneş ortadan çekilincede yiyecek bulmak için sudan çıkarlar.

Su aygırı 40-45 sene yaşayabilir. Bugüne kadar en uzun yaşayan su aygırı 65 yıl yaşamıştır.

Su aygırı hantal görünüşü ve kısa bacakları ile yavaş gibi görünebilir. Ancak saatte 48 km hızla koşabilirler.

Su aygırı ne yer?

Su aygırı ne yer biliyor musunuz? Vahşi görünmesine rağmen vejetaryendir yani sadece bitkilerle beslenir. Dev köpek dişleri onların etçil olduğunu düşündürtebilir ancak su aygırları su kenarındaki bitkilerle beslenir. Yiyecek bulabilmek için 5 km yürüyebilirler. Su aygırları bitkileri dişleriyle değil dudaklarıyla koparır. Dev vücutlarına rağmen sürekli suda yaşadıklarından ve hareketsiz kaldıklarından 80 kg ile doyabilirler. Yani çok fazla yiyeceğe ihtiyaçları olmaz çünkü fazla enerji harcamazlar.

Su aygırının çenesi ne kadar açılabilir?

Su aygırının çenesi 150 dereceye kadar açılabilir. Evet yanlış duymadınız. Su aygırı ağzını tam 150 derece açabilir.

Su aygırının dişlerinden her biri de 3 kilogram ağırlığındadır.

Su aygırı neden suda yaşar?

Su aygırı hayatının büyük bölümünü suda geçirir. Neden biliyor musunuz? Çünkü su aygırının derisinin yapısı terlemesini önler. Bu nedenle derisi havayla temas ettiğinde kolayca kurur. Bu iyi değildir. Derisinin kurumasını engellemek için de günün 18 saatini suda geçirirler ve ancak güneş ortadan kaybolunca ortaya çıkarlar.

Su aygırı yavrusuna ne denir?

Su aygırı yavrusu anne karnında 8 ay kaldıktan sonra doğar. Genelde tek bir yavru doğururlar. Su aygırı yavrusuna ne mi denir? Doğru cevap buzağı. Evet ineklerde olduğu gibi su aygırı yavrusuna da buzağı denir.

Su aygırı yavrusu anne tarafından 7-8 yaşına kadar korunur. 18 ay süt emen su aygırı yavrusu sonra aslında anneye ihtiyaç duymaz. Ancak anne su aygırı yavrusunu 7-8 yaşına kadar bırakmaz.

Su aygırı hakkında bilgi makalemiz bu kadar. Merak ettikleriniz varsa bize yazın. Hemen araştırıp sizin için yeni bir içerik yazalım 🙂