Virüs, kızamık, su çiçeği, nezle gibi sık duyduğumuz hastalıklarıdır sebebidir. HIV/AIDS veya Ebola gibi bazı virüsler çok tehlikeliyken nezle, kızamık virüsleri büyük tehlike arz etmez.

Virüsler canlı mıdır?

Aslına bakılırsa virüsler canlı değildir. Ancak vücudumuza girdiklerinde canlanırlar. Nasıl mı? Virüsler konak hücre denilen yapılar içerisinde çoğalabilir ve canlanabilir. Bu konak hücre bir hayvan, bitki, bakteri veya mantar olabilir.

Virüs ve bakteri arasında ne fark var?

Virüsler ve bakteriler sıklıkla birbirine karıştırılır. Bakteri de mikroptur ancak virüsler bakterilere göre daha küçüktür. Virüsün içerisinde tutunduğu konak hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen DNA veya RNA bulunur. Virüs bir hücreye tutunduğunda o hücreyi rehin alır ve ne yapması gerektiğini söyler. Virüslerin kullandıkları konak hücreler sonunda ölürler. Konak hücrede üreyen yeni virüsler vücuda yayılır ve böylece hastalık diğer hücrelere de bulaşmış olur.

Virüsten korunmanın yolları

Virüslerle korunma yolları arasında en etkili yöntemlerden biri aşılardır.

Virüs tedavisi genel olarak zordur. Çünkü virüsler hücrelerin içinde yaşar ve alınan ilaçlardan hücre içinde korunurlar. Virüslere karşı antiviral ilaçlar kullanılabilir. Antiviral ilaçların bazıları virüslerin konak hücreye girişini engeller, bazıları ise virüsün kendini kopyalayarak yayılmasını engeller.

Virüsün sebep olduğu hastalıklar için antibiyotik kullanmak genellikle yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Antibiyotikler virüs tedavisinde kullanılmaz çünkü işe yaramaz.

Bütün virüsler zararlı mıdır?

Hayır. Bütün virüsler zararlı değildir. Bazı virüsler yine vücutta bulunan zararlı bakterileri konak hücre olarak kullanabilir. Bu tür virüslere bakteriyofaj yani bakteri yiyici virüs denir. Bu tür bakteriyofaj etkili virüsler bazı doktorlar tarafından bazı hastalıklarda antibiyotiklere alternatif olarak kullanılabilmektedir.

bilimci

Recent Posts

LEGO’dan 25. Yıla Özel Yeni Star Wars Setleri

The LEGO Group, Lucasfilm iş birliğiyle 25’inci yıl kutlamalarını Ocak ayı itibarıyla Nürnberg Uluslararası Oyuncak…

8 Nisan 2024

Star Wars Galaksinin Fanları Sergisi 1 Ekim’de İstanbul Sinema Müzesi’nde

Sinema tarihinin en çok izlenen serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi,…

26 Eylül 2023

Vikingler, Rahmi M. Koç Müzesi’nde

Norveç’in Tønsberg kentinden 29 Nisan’da yola çıktı, 100’den fazla kanal geçerek 3 bin 500 kilometre…

18 Ağustos 2023

Borusan Contemporary’de çocuklar sanatla buluşuyor

Borusan Contemporary’nin, Perili Köşk’te gerçekleştirdiği birbirinden keyifli çocuk atölyeleri devam ediyor! 10 Haziran’da gerçekleşecek iki…

5 Haziran 2023

BBC Earth ile vahşi yaşama tanık olun

BBC Earth Mayıs ayında bambaşka dünyaların kapılarını aralıyor. Ben Fogle dünyanın en uzak noktalarına seyahat…

27 Nisan 2023

NASA’nın uzay aracı Insight Mars’ta sismik dalga tespit etti

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından kızıl gezegen Mars’a gönderilen inSight uzay aracının…

27 Nisan 2023