Yaz gündönümü nedir?

1693
Yaz gündönümü nedir

Yaz gündönümü nedir? Yaz gündönümü ne zaman gerçekleşir? Yaz gündönümü hakkında bilgiler…

Yaz gündönümü nedir?

Yaz gündönümü Dünya’nın sabit bir eksen etrafında dönme hareketi ya da coğrafik kutbun Kuzey ve Güney Yarım Küre’deki coğrafik kutbun Güneş’e olan konumu doğrultusunda meydana gelen gök olayıdır. Yaz gündönümünde Dünya’nın Güneş’e olan eksen eğikliği 23° 24′ tür.

Yaz gündönümü ne zaman?

Yaz gündönümü her yıl iki defa meydana gelir. Bunlardan ilki 21 Haziran tarihinde Kuzey Yarım Küre’deki Yengeç Dönencesi’nde, ikincisi ise 21 Aralık tarihinde Güney Yarım Küre’deki Yengeç Dönencesi’nde gerçekleşir. Her iki yaz gündönümü durumunda da Güneş her iki yarım kürede en yüksek açıda konumlanır.

Yaz gündönümü, yarım kürenin yaz mevsimi başlangıcını da temsil eder. Yaz gündönümü tarihi 21 Haziran ve 21 Aralık olarak belirtilse de her yıl tam olarak bu tarihlerde meydana gelmeyebilir. Yaz gündönümü 20 – 22 Haziran ve 20 – 23 Aralık tarihleri arasında gerçekleşir. Yaz gündönümünün meydana geldiği yarım kürede yaz mevsimi başlarken aynı gün diğer yarım kürede kış gündönümü yaşanır ve kış mevsimi başlar.

Dünya’nın coğrafik kutbundan bakıldığında Güneş en yüksek açı konumunda yer alır. Yaz gündönümü ayrıca yılın en uzun gündüz süresinin yaşandığı gündür. Yaz gündönümü itibariyle kutuplarda birkaç hafta ila 6 ay süresince güneş batmaz.