Hayvan Cini

Zürafalar hakkında ilginç bilgiler

Zürafaları tanıyor musunuz? Hani şu kocaman boynu olan uzun boylu hayvanlar. Zürafalar hakkında ilginç bilgiler derledik. 

Zürafalar genelde filmlerde veya hayvanat bahçelerinde gördüğümüz uzun boylu hayvanlardır. Hayvanlar aleminin bu ilginç canlıları hakkında eğlenceli bilgiler…

Zürafalar hakkında ilginç bilgiler

Erkek bir zürafa bir kamyon kadar ağır olabilir. Yaklaşık 1400 kilogram yani.

Zürafanın boynu 1,5-1,8 metre civarında olsa da insan boynuyla aynı sayıda omur bulunur. Yani daha uzun diye daha fazla sayıda omurları yoktur. 

Zürafalar genelde Afrika savanalarında ve arazilerinde yaşar. 

Zürafaların kuyruğunda bulunan tüyler insanlardaki saç telinin 10 katı kalınlığındadır.

Zürafa kürkünde bulunan yama benzeri desenler iyi bir kamuflaj sağlar ve zürafaları korur. Ağaçların aralarında durduklarında gölgeli ve aydınlık alanlar bu desenler ile birleşerek onları gizler.

Zürafaların tepesinde bulunan boynuzlarına bakarak cinsini belirlemek mümkündür. Hem dişilerde hem de erkeklerde boynuz bulunur. Ancak dişilerin boynuzları daha ufak ve tüylüdür. Erkeklerde ise 3 kadar fazladan boynuz bulunur.

Zürafalar ne yer?

Zürafalar geviş getiren hayvanlardır. Yani bu demek oluyor ki fazladan mideye sahipler. Zürafalarda 4 mide bulunur ve bu fazla mideler sindirime ve geviş getirmeye yardımcı olur. Otobur canlılar olan zürafalar ağaç yaprakları ve bitkiler ile beslenir.

Zürafaların en tehlikede olduğu zaman su içtikleri zamandır. Uzun bacakları ve boyunları sebebiyle eğilerek su içmek onlar için tehlikelidir. Bu sürede avcı hayvanları gözleyemediği için saldırıya açıktır.

Erkek zürafalar dişi zürafalar için zaman zaman birbiriyle kavga eder. Bu kavgada boyunlarını kullanırlar. yan yana duran zürafalar boyunlarını sallayarak birbirine vurur. Bazen bu kavga çok şiddetlenir ve zürafalardan biri çarpmanın etkisiyle yere düşebilir.

Dişi zürafa yavrusu, anne ayaktayken doğar. Yani zürafalarda doğum ayakta gerçekleşir. Zürafa yavrusu doğduğu anda yaşadığı ilk şey düşmektir. Bu düşüş genelde 2 metre yükseklikten olsa da pek can acıtmaz.

Zürafaların dilleri mor-mavi renktedir. Oldukça sert ve kıllı olan dilleri sayesinde dikenli bitkileri kolayca yiyebilirler.

Zürafa dili mavi renkli olmasının yanı sıra 50 santimetreye kadar ulaşabilir. Çok sık dışarıda duran zürafa dilinin güneş yanıklarına karşı korunmak için evrimleştiği düşünülmektedir.

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂

bilimci

Recent Posts

LEGO’dan 25. Yıla Özel Yeni Star Wars Setleri

The LEGO Group, Lucasfilm iş birliğiyle 25’inci yıl kutlamalarını Ocak ayı itibarıyla Nürnberg Uluslararası Oyuncak…

8 Nisan 2024

Star Wars Galaksinin Fanları Sergisi 1 Ekim’de İstanbul Sinema Müzesi’nde

Sinema tarihinin en çok izlenen serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi,…

26 Eylül 2023

Vikingler, Rahmi M. Koç Müzesi’nde

Norveç’in Tønsberg kentinden 29 Nisan’da yola çıktı, 100’den fazla kanal geçerek 3 bin 500 kilometre…

18 Ağustos 2023

Borusan Contemporary’de çocuklar sanatla buluşuyor

Borusan Contemporary’nin, Perili Köşk’te gerçekleştirdiği birbirinden keyifli çocuk atölyeleri devam ediyor! 10 Haziran’da gerçekleşecek iki…

5 Haziran 2023

BBC Earth ile vahşi yaşama tanık olun

BBC Earth Mayıs ayında bambaşka dünyaların kapılarını aralıyor. Ben Fogle dünyanın en uzak noktalarına seyahat…

27 Nisan 2023

NASA’nın uzay aracı Insight Mars’ta sismik dalga tespit etti

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından kızıl gezegen Mars’a gönderilen inSight uzay aracının…

27 Nisan 2023