Dünya’daki oksijenin kaynağı neresi?

1445
dünya

Dünyamızla ilgili bilim insanları bıkmadan usanmadan çalışıyor. Uzay boşluğunda pek çok gezegen var ancak bildiğimiz evrende hiçbiri Dünyamız gibi yaşanılabilir bir ortama sahip değil. Peki, Dünya bir gaz ve toz bulutuyken, Dünya’mız soğumaya başladığında yani ilk oluşum aşamalarında gezegenimizde oksijen nasıl oluştu? Dünya’daki oksijenin kaynağı neresi?

Bilim insanları bugüne kadar tarihi kaya ve kayaçlardan gezegenimiz ile ilgili pek çok bilgi edindi. Yine bir araştırma esnasında bu kez gezegenimizdeki oksijenin kaynağı hakkında bilgiler edinildi.

Dünya’daki oksijenin kaynağı neresi?

Bugüne kadar oksijenin gezegenimizdeki varlığıyla ilgili kanı, bu gazın milyarlarca yıl önce atmosfere hapsolduğu, 3-5 milyar yıl önce buraya yerleşerek Dünya’da hayatı mümkün kıldığı yönündeydi. Yapılan yeni araştırmalarda okyanus dibinden çıkarılan kayaların incelemesi ile oksijenin milyarlarca yıl önce gezegenimize geldiği ancak atmosferden önce okyanuslarda bulunduğu öğrenildi.

İlgili içerik: Dünya gezegeni hakkında kısa bilgiler

Araştırmacılara göre Dünya’daki oksijen ilk olarak okyanus dibinde depolandı. Sonra atmosferdeki yerini aldı. Bilim insanları bazı cevaplar bulurken yeni sorular sormaya da başladı. Şimdiki soruları şöyle: “Oksijen neden önce okyanus dibinde oluşmaya başladı?”

Kaynak: phys.org

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂