Isaac Newton kimdir? Newton Yasaları nelerdir?

3434

Isaac Newton fizik denilince ilk akla gelen bilim adamlarından biridir. Newton’un hayatını, Newton’un hareket yasalarını ve Newton’la ilgili bilmeniz gerekenleri kısa kısa sizler için derledik.

Newton’un hayatı ve ailesi

Isaac Newton, 4 Ocak 1643 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiş, astronom, fizikçi, filozof ve bir matematikçidir.

Newton’un ailesi çiftçiydi ve babasını hiç görmemişti.

Zamanından çok daha önce dünyaya gelmiştir ve akranlarına göre çok minik bir bebektir. Ancak o minik bebek bir gün büyüyecek ve müthiş bir bilim adamı olacaktır.

Newton’un çocukluğu ve eğitimi

Isaac Newton arkadaşlarının aksine kendi oyuncaklarını yaratırdı. Zekası sayesinde pek çok okuncak keşfetmeyi de başarmıştır. Su çarkları, değirmenler, resimler ve tahtadan oyuncaklar onun çocukluk dönemi başarıları arasında sayılabilir.

12 yaında King’s School’a başlayan Newton 1661 yılında mezun oldu. Newton matematik öğretmeni tarafından keşfedildikten sonra bir süre çalışmalarını gizlemiştir. 1664 yılında üniversiteye başlamış ancak veba salgını nedeniyle eğitime ara vermiştir.

1667 yılında Cambridge Üniversitesi’ne geri dönüş ve Trinity kolejine üye olarak seçilmiştir. 1668 yılında yansımalı teleskopu icat eden Newton’un hayatı kitap yazma çabasıyla geçmiştir. Newton Neptün ve Plüton gezegenlerinin bulunmasını sağladığında henüz 25 yaşında bile değildir.

İntegral, diferansiyel, beyaz ışık analizi, genel çekim kanunu gibi çalışmaları Newton’un bilime olan en büyük katkıları arasında gösterilmektedir.

Başlıklar halinde Newton’un bilime katkıları şu şekildedir:

  • Eylemsizlik ilkesinin keşfi
  • Kütle çekim yasası
  • İntegral
  • Türev ve integralin birbiri ile ters olduğu
  • Eğrilerim eğimleri
  • Newton mekanik kuramı
  • Newton hareket yasaları

Newton Hareket Yasaları nelerdir?

Isaac Newton denilince ilk akla gelenler arasında Newton Hareket Yasaları yer alır. Newton Hareket Yasaları kısaca şu şekilde açıklanabilir:

Eylemsizlik kanunu: Bir cisme hareket uygulanmadığında cisim bulunduğu merkezde hareketsiz kalır. Bir doğru üzerinde hareket eden cismin ivmesi sıfırdır.

Kuvvet f, kütle m ve sabit ivme a ise f=ma olarak sabittir.

Etki ve tepki ters yönde kuvvetlerdir ve birbirine eşittir.