Asteroitler hakkında ilginç bilgiler

1627

Asteroit nedir? Hangi gök isimlerine asteroit denir? Asteroitlerin özellikleri nelerdir? Kısa kısa asteroitler hakkında ilginç bilgiler hazırladık. Bakalım beğenecek misiniz? 🙂

Asteroitler Güneş Sistemi’nde yer alan ve Güneş’in etrafında dönen minik gök cisimleridir. 

Kaya ve metalden oluşan asteroitler ayrıca organik bileşikler de içerebilirler.

Bazı bilim insanlarına göre Dünya’da hayatı başlatan gerekli kimyasallar asteroitlerden gelmiştir.

Asteroitler küçük gezegenler olarak da bilinir. 

Asteroitlerin boyutları değişiklik gösterebilir. Bazılarının çapı 10 metre civarındayken bazıları yüzlerce kilometre çapa sahip olabilir. Çapı 10 metrenin altındaki gök isimlerine genelde meteor veya göktaşı denildiğini de belirtelim.

En büyük asteroitler hakkında ilginç bilgiler

Bilim tarihine göre ilk asteroit 1801 yılında İtalyan astronom Giuseppe Piazzi tarafından keşfedilmiştir. Bu ilk asteroide Ceres ismi verilmiştir ve çapı 952 kilometre civarındadır. Ceres asteroidi 2006 yılından itibaren bir cüce gezegen olarak da kabul edilmiştir. Cüce gezegen denilince aklınıza Plüton gelebilir. Diğer cüce gezegenlerden bazılarının isimleri Eris, Makemake ve Haumea’dır.

Asteroit kuşağı Güneş Sistemi’nde Mars ve Jüpiter arasında bulunur. Az önce de dediğimiz gibi bu asteroitlerin bazıları çok minik bazıları ise Ceres gibi cüce gezegen olabilecek büyüklüktedir.

Ceres, Asteroit kuşağındaki en büyük asteroittir. İkinci büyük asteroit Pallas ve üçüncü büyük asteroit Vesta’nın çapları da 500 kilometreyi geçer. 

Bilim insanlarına göre 65 milyon yıl önce dinozorların Dünya üzerinden silinmesinin sebebi bir asteroit çarpmasıdır.

Dünya’ya asteroit çarpma ihtimali yıllardır en çok merak edilen konulardan biridir. 1994 yılında Shoemaker-Levy kuyruklu yıldızının Jüpiter’e çarpması tüm Dünya’nın takip ettiği bir olaydır. Hatta bu çarpışma 1998 yılında çekilen Deep Impact ve 1998’de çekilen Armageddon isimli filmlere de esin kaynağı olmuştur.

Dünya çevresindeki asteroitler hakkında bilgi toplamak için pek çok organizasyon ve bilim grubu kurulmuştur. Yapılan incelemeler Dünya’ya asteroit çarpma ihtimalinin bir hayli düşük olduğunu göstermektedir.

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u takip etmeyi unutmayın 🙂