Uzaya giden ilk insan kimdir?

4271

Uzaya giden ilk kişi kimdir? Uzaya giden ilk insan hangi tarihte ve nasıl uzaya gitmiştir? İşte uzaya giden ilk insan hakkında bazı bilgiler…

Uzaya giden ilk insan Sovyetler Birliği kozmonotu Yuri Alekseyevich Gagarin’dir. Uzaya giden ilk insan Yuri Alekseyevich Gagarin 21 Nisan 1961 tarihinde Vostok 1 uzay aracı ile uzaya çıkmıştır. Uzaya çıkan ilk insan Yuri Alekseyevich Gagarin, uzaya gittiğinde 27 yaşındaydı. Test pilotu ve endüstri teknisyeni olan Yuri Alekseyevich Gagarin’in uzay yolculuğu 89 dakika sürmüştür. Yuri Alekseyevich Gagarin, Vostok 1 ile uzay yolculuğu sırasında 300 km irtifaya çıkmış ve otomatik kontrol sistemi ile uçuşunu gerçekleştirmiştir ve Dünya yörüngesinde tam bir tur atan ilk insan olmuştur.

İnsanlık için müthiş bir başarıya imza atan Yuri Alekseyevich Gagarin’e Lenin Nişanı takdim edilmiş ve Sovyetler Birliği’nde kahraman ilan edilmiştir. Yuri Alekseyevich Gagarin’in adı Sovyetler Birliği’nde birçok caddeye verilmiş ve efsane kozmonot için çok sayıda anıt inşa edilmiştir.

Uzaya giden ilk insan Yuri Alekseyevich Gagarin

Yuri Alekseyevich Gagarin’in Vostok 1 uzay aracı ile uzaya çıkan ilk insan olması ayrıca Sovyetler Birliği’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı uzay yarışında kazandığı bir zaferdir. ABD ilk insanlı uzay uçuşunu Mayıs 1961 olarak planlamıştı. Sovyetler Birliği’nin büyük zaferinin ardından ABD, Şubat 1962’de astronot John Glenn’i Friendship 7 uzay aracı ile Dünya’nın yörüngesine göndermiş ve astronot yörüngede 3 tam tur atmıştır. Fakat bu tarihe kadar Sovyetler Birliği Ağustos 1961’de astronot Gherman Titov’u Vostok 2 uzay aracı ile yörüngeye çoktan göndermişti. Gherman Titov yörüngede 17 tam tur atmış ve uzayda 25 saat süreyle kalmıştı.

Sovyetler Birliği’nin uzay başarıları, komünizmin kapitalizme üstün geldiği algısını yaratmaya başlamıştı. Sputnik ve Vostok uzay aracı programlarının arkasındaki isim ise Sergei Pavlovich Korolev’di. Sergei Pavlovich Korolev, Batı dünyasında pek bilinmeyen biriydi.

Ukrayna’da doğumlu Sergei Pavlovich Korolev, ilk Sovyet sıvı yakıtlı roketi 1933’te fırlatan bilim ekibinde yer alıyordu. 1938 yılında 10 yıl süre ile işçi kampına sürgün edilmesi kararlaştırılan Sergei Pavlovich Korolev, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın üstün gelmesi üzerine Sovyetler Birliği yönetimi tarafından tekrar göreve iade edildi.

1945 yılında Sergei Pavlovich Korolev, İngilizler’e karşı kullanılan V-2 tipi roketler hakkında bilgi edinmesi için Almanya’ya gönderildi. Fakat Amerikalılar roketin yaratıcısı olan Wernher von Braun’u esir aldı ve daha sonra ABD uzay programının başıan geçirdi. Yine de Sovyetler Birliği V-2 tip roket için yeterli bilgiyi çoktan edinmişti.

1954 yılında Sergei Pavlovich Korolev, Almanya’da V-2 tip roket hakkında edindiği bilgilerin de yardımıyla 5 tonluk nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip bir roket geliştirdi. ve 1957 yılında ilk kıtalar arası balistik füze denemesi gerçekleştirildi.

Uzaya gönderilen ilk uydu hangisidir?

Yine 1957 yılında Sergei Pavlovich Korolev’in uzaya bir uydu gönderme planı onay aldı. 4 Ekim 1957 yılında Dünya’nın yörüngesine Sputnik 1 adlı ilk uzay aracı gönderildi. Bu başarı Sovyetler Birliği’nin uzay yarışında ABD’ye karşı elde ettiği ilk zaferdi. 1950’li ve 1960’lı yıllarda Sovyetler Birliği, Sergei Pavlovich Korolev önderliğindeki uzay programı sayesinde uzaya çok sayıda uzay aracı gönderdi.

Bu başarılar uzaya gönderilen ilk canlı, ilk insan, ilk kadın ilk 3 kişilik ekip ve ilk uzay yürüyüşü şeklinde devam etti.

Sergei Pavlovich Korolev 1966 yılında yaşamını yitirdi. Fakat uzay programında elde ettiği başarılar sayesinde insanlığın bir anlamda kaderine yön verdi. Sovyetler Birliği kahramanı ilan edilen Sergei Pavlovich Korolev için Kremlin Sarayı’nda bir cenaze töreni düzenlendi. Yuri Alekseyevich Gagarin ise 1968 yılında rutin bir test uçuşu sırasında hayata gözlerini yumdu. Yuri Alekseyevich Gagarin ve Sergei Pavlovich Korolev’in külleri Kremlin’e defnedildi.