Yağmur nasıl oluşur?

1416
Yağmur nasıl oluşur?

En çok yaşadığımız doğa olaylarından biri yağmur. Peki gökten neden su damlası yağıyor? Yağmur nasıl oluşur? Yağmur hangi şekillerde meydana gelir?

Su döngüsü ve yağmur

Yağmuru öğrenmek için önce su döngüsünü öğrenmeliyiz. Doğada sürekli var olan döngülerden biri olan su döngüsü canlı hayatı için çok önemlidir. Suyun çeşitli doğa olayları ile farklı hallerde bulunduğu bir döngüsü vardır. Yağmur oluşumu da bu döngünün devam etmesi için önemlidir.

Yağmur nasıl oluşur?

Yağmur nasıl oluşur sorusunun cevabına gelirsek. Aslında çok basit. Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında bulunan su güneşin ısısı sebebiyle buharlaşır. Buharlaşan su buharı gökyüzüne yükselir ve yoğunlaşmaya başlar. Yoğunlaşma sonrasında su damlacıkları oluşur. 

Su damlacıkları yağmura nasıl dönüşür?

Buharlaşma sonrasında gökyüzüne yükselen su buharı yoğuşma ile su damlacıkları halini alır. Su damlacıkları da yağmura iki farklı şekilde dönüşür. Bunlardan birincisi çarpışma. Su damlacıkları rüzgarın etkisiyle havada birbiriyle çarpışır ve yağmurlar meydana gelir. İkinci yağmur oluşum yöntemi ise kristalleşme. Soğuk havalarda su damlacıkları donar ve küçük kristallere dönüşerek yeryüzüne iner. Ancak bu kristaller yeryüzüne indikçe ısınan hava ile tekrar yağmur damlalarına dönüşür ve yağmur oluşur. Eğer alt katmanlarda da soğuk hava varsa kristaller aynen yere düşer ve kar oluşur.

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂