Virüs nedir? Virüslerin Özellikleri ve Çeşitleri

962
Virüs nedir

Hasta olduğumuzda doktorlardan veya büyüklerden sık sık virüs kelimesini duyarız. Peki virüs nedir? Virüslerin özellikleri nelerdir? Virüslerin çeşitleri var mıdır?

Virüs nedir?

Hastalığa neden olan en küçük mikroorganizmalara virüs denir. Hastalıkların sebeplerinden olan virüsler solunum, sindirim, deri, plasenta veya başka pek çok yol ile vücudumuza girer. Vücuda giren virüsler kendilerine uygun bir hücre bulur ve burada çoğalmaya başlar. Kendini kopyalayarak çoğalan virüsler hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açar. Virüsler ile yayılan hastalıklara örnek grip, kızamık, kabakulak ve hepatit olabilir.

Virüslerin özellikleri nelerdir?

Virüsler ışık mikroskobu ile bir görülemeyecek kadar küçüktür ve yalnızca elektron mikroskobu altında görülebilir. Virüslerin tam bir hücre yapısı yoktur.

Virüsler hücresel bir yapıya sahip değildir. Organeller, çekirdek ve sitoplazmaları bulunmaz.

Virüsler için canlılar ve cansızlar arasında bir yapıdır denilebilir. Çünkü virüsler hayatta kalmak için kesinlikle bir canlı hücreye ihtiyaç duyar. Yalnızca canlı hücreye yerleştiğinde üreyebilir. Ancak uygun ısı, kimyasal şartlar ve pH seviyesinde canlılığını sürdürür ancak üreme gibi faaliyetler geliştiremez.

Virüsler antibiyotiklerden etkilenmez. Bu sebeple her hastalık için doktora görünmeden antibiyotik içilmez. Eğer hastalığın sebebi virüs ise boşuna antibiyotik içmiş olursunuz.

Hücrelerimiz virüslerden korunmak için bir tür savaşçı olan bağışıklık maddesi üretir. Bu maddeye interferon denir.

Virüs çeşitleri

Virüsler nükleik asit yapılarına göre ikiye ayrılır. DNA ve RNA virüsleri

DNA virüsleri nedir?

DNA virüsleri, Adenovirüsler, herpesviridae, papovaviridae ve hepadnaviridae şeklinde gruplara ayrılmaktadır.

RNA virüsleri nedir?

RNA virüsleri, Enterovirüsler, rhinovirüsler, poliovirüsler, picornavirüsler, togavirüsler, orthomyxovirüsler ve rhatbovirüsler olarak sıralanmaktadır.

Virüsler bizi nasıl hasta eder?

Virüsler hastalık sebebi dedik. Peki virüsler bizi nasıl hasta edebiliyor?

Her bir virüs belirli organlarda belirli hastalıklara neden oluyor. Bu virüsler vücuda girdiğinde kendisine duyarlı olan yani hedefindeki hücreyi buluyor ve kendini kopyalamaya başlıyor.

Virüslerin kendilerini kopyaladıktan sonra hedeflerindeki organlara da yayılması gerekir. Bu sebepler, kan, lenf veya nöronlar ile virüsler yayılmaya başlar. Virüsün kana bulaşmasına viremi adı verilir.

Hedefindeki organlara ulaşan virüsler hızla çoğalmaya devam eder ve giderek bizi daha da hasta eder.

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂