Bitkiler hakkında kısa bilgiler

3842

Dünya’da çok sayıda bitki türü yaşamaktadır. Peki bitki dünyasının kapılarını aralamaya ne dersiniz? İşte Bitkiler hakkında bazı önemli bilgiler…

– Ağaç reçinesinin fosilleşmiş haline amber adı verilir. Amber içerisinde genellikle hapsolan bitki parçacıkları ve küçük böcekler bulunur.

– Bazı bitki türleri etoburdur. Etobur bitkiler küçük böcekleri ve örümcekleri yiyerek beslenir. En bilinen etobur bitki türü sinekkapan bitkisidir.

– Bambular çok hızlı büyüyen bitkilerdir. Bazı bambu türleri yalnızca 1 günde 1 metre kadar uzayabilir.

Bitkiler nasıl fotosentez yapar?

– Güneş ışığını enerji olarak kullanan bitkiler karbondioksit gazını, fotosentez adı verilen bir işlemle besin olarak harcar.

– İnsanlar tarafından 2 bin küsür bitki yemek yapma amaçlı kullanılır.

– Soğan tatlı bir sebze olabilir fakat doğrandığı zaman gözleri rahatsız eden bir gaz açığa çıkarırlar. Soğan doğrarken gözden akan yaşlar vücudun gözleri koruması için geliştirdiği bir tür savunma mekanizmasıdır.

– Tarım sektöründe gıda ürünlerinin iyi şekilde yetişmesini sağlamak için su toprağa sulama biçiminde eklenir.

– Bataklık gibi alanların tabanında bulunan bitki özü, başkalaşım adı verilen bir süreçle kömüre dönüşebilir.

– Dünya üzerinde kayda alınan 200 binin üzerinde bitki türü vardır ve bu listedeki bitkiler her geçen gün artmaktadır.

– Zehirli sarmaşık bitkisi, Urushiol adı verilen ve ciltte tahrişe sebep olan bir madde üretir. Zehirli sarmaşığa dokunmak alerjik reaksiyona ve ciltte kaşıntıya sebep olur.

– Gübre, bitkilerin büyümesine yardımcı olan kimyasaldır. Gübre içerisinde nitrojen, fosfor ve potasyum bulunur. Hayvan dışkısı da gübre olarak kullanılır.