Stephen Hawking’in yaşamı ve bilime katkıları

2555

Ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking, 14 Mart 2018 günü 76 yaşında Cambridge’deki evinde hayatını kaybetti. Evrenbilimin en önemli isimlerinden olan Stephen Hawking nasıl bir yaşam sürdü? Stephen Hawking’in bilime olan katkıları nelerdir?

İngiliz fizikçi Stephen Hawking, İngiltere’nin Cambridge kentinde yaşadığı evde 14 Mart 2018 sabahı yaşama gözlerini yumdu. Hawking’in çocukları Lucy, Robert ve Tim, babalarının ölümü için şu sözleri söyledi: ”Saygıdeğer babamız bugün yaşamını yitirdiği için son derece üzgünüz. O muhteşem bir bilim insanı ve çalışmaları ve katkıları ile çok senelerce yaşayacak sıra dışı bir kişi. Dehası ve mizahı ile birleşen zekası ve inatçılığı, dünyanın her yerindeki insanları etkiledi. Bir defasında, ‘Sevdiğiniz insanlara ev sahipliği yapıyor olmasaydı evren olmazdı’ demişti. Onu sonsuza kadar özleyeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Stephen Hawking, kara delikler ve izafiyet teorisi üzerindeki çalışmaları ile bilim dünyasına damga vurdu. Hawking, Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere adlı kitabıyla kariyerinin zirvesine tırmandı.

Stephen Hawking çocukluğu ve öğrencilik yılları

Stephen Hawking 8 Ocak 1942’de İngiltere’nin Oxford kentinde dünyaya geldi. 1959 yılında Oxford Üniversitesi’nde eğitim görmeye hak kazanan Hawkings doğa bilimleri bölümünde eğitim gördü. Öğrenciliği sırasında son derece haylaz olarak bilinen Hawking, Cambridge Üniversitesi’nde doktora yapabilmek için sözlü sınava giren eğitmenlerine kendisine birinci sınıf not vermesini istedi. İki arada bir derede kalan eğitmenler, haylaz Hawking’ten bir nevi kurtulmak için öğrencilerinin isteğini gerçekleştirdi.

Stephen Hawking’in keşifleri

Hawking 1970 yılında Oxford Üniversitesi matematikçisi Roger Penrose ile, Büyük Patlama varsa mutlaka son derece küçük bir noktadan yani bir tekillikten (singularity) başlaması gerektiğini savunan bir önermede bulundu.

Hawking 1974 yılında, Hawking rasyasyonu teorisini ortaya attı. Hawking radyasyonu teorisi, kara deliklerin yayması gerektiği radyasyonu savunuyordu

1974 yılında büyük keşifleri sayesinde Royal Society’e seçilen Hawking beş yıl sonra topluluğun en üst makamına yerleşti.

1979 yılında Cambridge Üniversitesi’nde Lucasian Matematik Profesörü ünvanı ile görev yapmaya başlayan Hawking 1988 yılında 40 dile çevrilen ve dünya çapında 10 milyon satan Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere adlı kitabını yayınladı.

1982’de Hawking, kuantum değişimlerin kozmik enflasyon sayesinde evrende galaksilerin yayılımını sağladığını kanıtlayan ilk kişilerden biri oldu. Hawking’in bu kanıtına göre yıldızlar, gezegenler ve yaşamın tohumları küçük değişimlerle serpiliyordu.

Stephen Hawking’in hastalığı nedir?

Stephen Hawking’e 1963 yılında henüz 22 yaşındayken motor nöron hastalığı teşhisi konuldu. Doktorlar, Hawking’in yalnızca birkaç sene daha yaşayabileceğini düşünüyordu. Hastalığı sebebiyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan Hawking, 1985 yılında İsviçre’nin Cern kentine yaptığı bir seyahatte enfeksiyon kaptı ve bu enfeksiyon, Hawking’in konuşma yetisini yitirmesine sebep oldu.

Stephen Hawking’in özel yaşamı

Hawking 1965’te üniversitede beraber eğitim gördüğü arkadaşı Jane Wilde ile evlendi 21 yıl evli kalan çiftin Lucy, Robert ve Tim adında üç çocukları dünyaya geldi. Çift 1991 yılında boşanma kararı aldı. Jane Wilde, Hawking ile boşanmasının sebeplerini eşinin artan talepleri, hastalığını tartışmak istememesi ve sağlık sorunları olarak açıkladı.

Hawking 1995 yılında bakımından sorumlu hemşirelerden biri olan Elaine Mason ile ikinci evliliğini gerçekleştirdi. 11 yıl evlilik, Elaine Mason’ın Hawking’e şiddet uygulamasının polis tarafından tespitinin ardından sonlandı. Fakat Hawking, eşinin kendisine şiddet uygulamadığını ısrarla savundu ve eşinden şikayetçi olmadı.

Stephen Hawking’in aldığı ödüller

Bilime yaptığı katkılar sayesinde Stephen Hawking’e Albert Einstein Ödülü, Wolf Ödülü, Copley Madalyası ve Fundamental Physics Prize gibi ödüller verildi. Hawking hiçbir zaman Nobel Fizik Ödülü kazanamadı.