Yıldız nedir nasıl oluşur?

1169
Yıldız nedir nasıl oluşur

Gece gökyüzüne bakınca gördüğümüz gökcisimlerinin büyük kısmı yıldızdır. Parıl parıl parlayan yıldız nedir nasıl oluşur?

Yıldız nedir nasıl oluşur?

Yıldız kendi enerjisini üreten bir gökcismidir. Kendi ürettiği enerjiyi kullanan yıldızlar ışık yayar. Yüksek sıcaklık ve basınca sahip olan yıldızlar kütle çekimi etkisi ile çökmeden dengede kalabilir.

Yıldızlar nasıl oluşur?

Yıldız oluşumu biraz zahmetli olsa da uzayın büyüklüğünü düşününce bu olayın çok minik kaldığını söyleyebiliriz. Uzay için her zaman boşluk kelimesini de kullanırız fakat uzayın her tarafı tamamen boş değildir. Uzayın pek çok yerinde yıldızlararası gaz ve toz dediğimiz maddeler bulunur. Bu maddeler başka yıldızların kalıntılarıdır ve yeni yıldızlar bu maddeler ile ortaya çıkar.

Her maddenin bir miktar çekim gücü olduğunu biliyoruz. İşte yıldızlar arası maddenin bol olduğu yerlerde bu toz ve gazlar birbirini çeker ve bir araya toplanır. Birbirini çektikçe sıkışmaya başlarlar ve bir gaz bulutu oluşur. Sürekli büzülen ve sıkışan gazlar ısınmaya başlar, ortaya bir enerji çıkar. Enerji dışarı çıktığı için basınç azalır, basınç azalınca gaz bulutu biraz daha sıkışabilir.

Bu durum böyle devam ederken gaz bulutunun sürekli merkezde yoğunlaşması söz konusu olur ve çok büyük bir sıcaklık oluşur. Bu sıcaklıkta bulunan hidrojenler birleşerek helyuma dönüşebilir. Bu değişim ve dönüşümlere termonükleer reaksiyonlar denir. Gaz bulutunun merkezindeki nükleer reaksiyonlar merkezdeki basıncın sabit kalmasına dek sürer. Basınç korununca sıkışma durur ve gaz topu kararlı hale gelir. İşte yıldızlar böyle oluşur.

Kısaca yıldız nasıl oluşur?

Yıldız nasıl oluşur kısaca anlatın derseniz uzay boşluğundaki toz ve gazların birbirini çekerek bir araya gelmesi ve sıkışarak enerji yayan bir gaz topu oluşturması diyebiliriz.

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂