Kangurular hakkında kısa bilgiler

67
kangurular hakkında kısa bilgiler

Kangurular hayvanat bahçesinde görebileceğimiz, ülkemizde normal şartlarda bulunmayan, uzun boylu zıplamalarıyla ünlü, yavrusunu karnındaki bir kesede taşıyan hayvanlardır. Gelin birlikte kangurular hakkında kısa bilgiler nelermiş öğrenelim.

Kangurular hakkında kısa bilgiler

Kanguruların anavatanı Avustralya’dır. 

Kanguru 4 memeli hayvanların ortak ismidir. Kanguru ismini ilk kez Kaptan James Cook kullanmıştır ve yerel dilde bu hayvana “gangurru” demiştir. 

Kanguru ismi Avustralya kıtasının yerli halkı olan Aborjin dilinde “Seni anlamıyorum” demekmiş.

Kangurular hakkında kısa bilgilerden en önemlisi vücut şekilleri. Kangurular yürümezler, zıplayarak hareket ederler. Ön ayakları el gibi ufaktır ve pek gelişmemiştir. Kuyrukları ve arka ayakları ise çok kaslı ve güçlüdür. Vücut büyüklüğüne göre zıplayabilmesi çok şaşırtıcıdır. 

Kangurular oldukça hızlı hayvanlardır. Bazı kangurular saatte 50 km hıza çıkabilir. 

Kangurular keseli hayvanlar olarak bilinir. Keseli hayvan ne demektir? Kanguruların karnının ön kısmında büyük bir kese bulunur. Kanguru yavrusu doğduğunda bu keseye tırmanır ve gelişimini bu kesede tamamlar. Anne kangurular kesesinde yavrusunu bir yerden bir yere taşır.

Kangurular kuyruğunu adeta bir bacak gibi kullanır hareket ederken kuyruğundan destek alır. Kuyruğunun üzerinde durarak arka ayaklarıyla vurabilirler.

Kanguru yavrusu 31-36 gün arası süren bir hamilelik sonrasında dünyaya gelir. Anne kanguru bir kerede 3 yavruya kadar yavru doğurabilir. Yavru doğduğunda 1 parmak boyundadır. Sürünerek keseye ulaşır ve 6-7 ay boyunca annesinin kesesinde beslenerek büyür.

Kanguruların boyu genelde 150 santimetre civarındadır. Kuyrukları 1 metreyi bulabilir.

Kanguruların yaşam süresi 15-18 yıl aralığındadır.

Kangurular otçul hayvanlardır. 

Kangurular kalabalık gruplar halinde yaşar. Yalnız dolaşmayı pek sevmezler.

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂