Ornitorenk hakkında bilmeniz gereken özellikler

9412

Ornitorenk adıyla bile oldukça dikkat çeken bir hayvan. Hayvanlar aleminin en ilginç bireylerinden olan ornitorenk nedir? ornitorenkler ne yer?, ornitorenk nasıl ürer?, nerede yaşar ve ornitorenklerin özellikleri nelerdir? Gelin hep birlikte öğrenelim.

Ornitorenk Bilimsel sınıflandırma

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Alt sınıf: Protheria (İlkel memeliler)
Takım: Monotremata (Tek delikliler)
Familya: Ornithorhynchidae
Cins: Ornithorhynchus
Blumenbach, 1800
Tür: O. anatinus

Ornitorenk nedir?

Ornitorenk yumurtlayan memeli bir hayvandır. Evet memelidir ancak yumurtlayarak çoğalır. Hem karada hem de suda yaşar. Doğu Avustralya kökenli bir hayvandır. 1799 yılında keşfedilmiştir.

Evrimsel biyoloji uzmanlarının ilgi gösterdiği bir hayvandır. Yumurtlayan bir memeli olması, ördek gagası, kunduz kuyruğu ve perdeli ayakları ile Avrupalı doğabilimciler tarafından ilk görüldüğünde oyuncak zannedilmiştir. Vücudunda zehir taşır. Ayak bileğinde güçlü bir zehir barındırır ve bu sayede kendini korur. İnsanlarda kötü sonuç doğurabilecek bir tür zehir olan bu madde oldukça güçlüdür.

Ornitorenkler ve fiziksel özellikleri

Bir ornitorenk yaklaşık 40 cm uzunluğa ve 15 cm genişliğe sahiptir.

1,5 kg ağırlığındadır.

Fosillere göre geçmişteki ornitorenkler günümüzdekilerin 2 katı büyüklüktedir.

Kürkü sık olan ornitorenkler ayaklarında bulunan ekstra deri tabakası sayesinde iyi birer yüzücüdür.

Gagaları ördek gagasına benzer. Esnek bir yapıda olan gagalarında pek çok reseptör vardır ve bu sayede su altındaki hareketleri algılayabilir.

Ornitorenkler nerede yaşar?

Ornitorenkler endemik hayvanlardır yani sadece belirli bir bölgede yaşarlar. Tazmanya ve Güneydoğu Avustralya kıyıları anavatanlarıdır. Zamanının çoğunu su altında geçirirler. Deni kenarındaki kumlu arazilerde veya bu arazilerdeki kuyularda da görülebilir.

Kürkleri sıktır ve su geçirmez. Soğuk havalara karşı dayanıklıdırlar. Büyük kuyruklarında yağ depolarlar. Kuyruktaki bu yağlar ekstra enerji sağlar.

Günün yarısını avlanmakla geçirir ve gece hayvanıdırlar. Geceleri daha aktiftirler. Gündüzleri genelde uyurlar.

Ornitorenk ne yer?

Ornitorenk etçil bir hayvandır. Su altında avlanır. Kabuzlu deniz canlıları, böcekler, larvalar ve minik deniz canlılarını yerler. Su altında avlanır ve avını su üstüne çıkarırlar. Dişleri olmadığından avını su yüzeyine çıkarıp çakıllı arazide ezerek yer.

Günde vücut ağırlığının %20’si kadar yemek yemelidir. Bu nedenle günde 12-13 saat avlanırlar.

Ornitorenkler nasıl ürer?

Ornitorenk memeli hayvandır ve doğum yaparlar. Ancak yumurtlayarak çoğalırlar. Bu bakımdan monotreme adı verilen ilkel memelilere benzerler.

Dişi ornitorenkler yumurtlayacağı zaman deniz veya nehir kıyısında bir çukur kazar. 1-2 yumurta bırakır ve yumurtaları sıcak tutmaya çalışır. Yumurtalar 10 gün sonra kırılır. Yavru ornitorenk doğduğunda bezelye tanesi kadardır. 3-4 ay anne bakımında kalan ornitorenkler bu süre sonunda kendi başına yüzmeye başlar.

12 aylıkken yetişkin hale gelen ornitorenkler 18 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır.

Ornitorenkler kaç yıl yaşar?

Memeliler ailesinin küçük üyelerinden olsa da ornitorenkler 20-23 yıl arasında yaşayabilir.

Ornitorenklerle ilgili ilginç bilgiler

Ornitorenkler yumurtalayan memelilerdir ve momotreme adlı hayvanlardır.

Anüs ve genital açıklıkları aynıdır.

Ornitorenklerin DNA yapısında kuş, memeli ve sürüngenlere ait farklı genler bulunmaktadır.

Yumurtlayarak üremelerine rağmen memeliler gibi yavrularına bakarlar ancak memeleri yoktur. Bunun yerine karınlarının altında bir et bezi bulunur. Yavru ornitorenkler annelerini tüylerinin üzerinden emerler.

Ornitorenkler zehirli midir?

Memeli hayvanlar genelde zehirli değildir. Ancak ornitorenk zehirli memeliler arasında yer alır. Yılanlar gibi zehrini dişlerinde değil ayakların arkasında kovboy çizmesinin mahmuzuna benzeyen çıkıntı şeklindeki bir bölgede biriktirir. Zehir sadece çiftleşme döneminde salgılanır. Erkek ornitorenklerdeki zehrin amacı çiftleşme döneminde diğer erkekleri uzak tutmaktır. İnsanda ölüme neden olmasa bile ciddi yaralara neden olabilir.