Başkalaşım geçiren hayvanlar hangileridir?

6326

Başkalaşım geçirmek ne demek? Başkalaşım geçiren hayvanlar hangileridir? Başkalaşım geçirince ne olur?

Doğada her canlının yavrusu kendisine benzemez. Bazı canlılar annelerine-babalarına benzerken bazı canlılar ise benzemezler. Bu canlılar ancak belirli bir süre sonra ebeveynlerine benzer.

Başkalaşım nedir? Başkalaşım geçirmek ne demek?

Başkalaşım, kurbağaların ve böceklerin yumurtadan çıktıktan sonra bazı yapısal değişikliklere uğrayarak onları dünyaya getiren ana canlıya benzemelerine denir. Yani kurbağalar ve böceklerin yumurtadan çıktıkları andan itibaren yetişkin canlı olana kadar yaşadıkları değişimlere başkalasım denir.

Peki Başkalaşım geçiren hayvanlar hangileridir?

Başkalaşım geçiren hayvanlar 6 grupta sıralanabilir.

1. Kurbağalar

Kurbağalar başkalaşım geçiren hayvanlarda ilk akla gelendir. İlk yumurtadan çıktığında suda solungaç solumunu yapan kurbağalar, başkalaşım geçirdikten sonra yetişkinlik döneminde karada deri ve akciğer solunumu yaparak yaşar.

Aksolotl nedir? Evde beslenir mi?

2. Eklem Bacaklılar

Eklem bacaklı canlılar da kendi içlerinde 4 gruba (böcekler, kabuklular, örümcekler,çok ayaklılar) ayrılır ve başkalaşım geçiren hayvanlar arasında sayılırlar. Eklem bacaklılar yumurta ile çoğalır ve yumurtadan çıkan minik kurtçuğa larva denir. Larva yetişkin hale gelinceye kadar bir uyku dönemindedir ve bu haline pupa dedir. Pupa dönemi eklem bacaklılar arasında farklılık gösterebilir. Mesela karasinek kabuk içindeyken ipek böceği kendi ördüğü ipekten kozasının içerisinde uyur. Başkalaşım geçiren hayvanlar arasında en yaygın bilinenleri de kelebeklerdir.

3. Süngerler

Süngerler Başkalaşım geçiren hayvanlar arasında bulunur ve aslına bakılırsa denizde yaşayan bazı hayvancıkların bir araya gelmesiyle oluşur ve bir yığın görüntüsündedir. Süngeri meydana getiren bu hayvancıklar yumurtadan çıkınca bir süre yüzerler ve sonrasında denizin dibine yapışırlar. Denizin dibine yapışında başka hayvancıkların gelmesini beklerler. Süngerler bu sayede çabucak büyür ve 7-8 yıl yaşar. Eğer bu süre içinde süngeri koparmazsanız kendi kendine çürür.

Tembelhayvan ile ilgili ilginç bilgiler

4. Mercanlar

Mercanlar da başkalaşım geçirir. Mercanlarda döllenmeden sonra ortaya kirpikli larva çıkar ve bu kirpikli larva minik bir kurtçuğa benzer.

Kirpikli larva kirpikleri sayesinde bir müddet yüzer ve sonra kendini bir kayaya bağlar. Gelişimini tamamladığında polip halini alır ve kalkerli bir ilkelet salgılar. Kalkerli demek kireçli anlamına gelir. Bir kolonide bir araya gelen mercanlar kireç salgıladıkça hareket edemez hale gelirler ve dev mercan resiflerini oluştururlar.

5. Yumuşakçalar

Yumuşakçalar olarak bilinen hayvanlar grubunda salyangoz, midye, istiridye, mürekkep balığı, sümüklü böcek ve ahtapot bulunur.

Yumuşakçaların vücutları yumuşaktır ve genelde üstlerinde kabukları bulunur. Kabuklarının altında bulunan ince doku tabakasına manto denir. Karada yaşayanların manto boşluğu akciğer görevi görür.

6. Derisi dikenliler

Derisi dikenliler sınıfındaki hayvanlar deniz yıldızı, deniz kestanesi ve deniz hıyarıdır.
Adından da anlaşılacağı gibi üzerinde dikensi çıkıntılar bulunur. Derisi dikenlilerin dikenleri kendilerini korumayı sağlar. Derisi dikenliler suda yaşar ve solungaç solunumu yaparlar.

Bilimcini