Ünlü dinozorlar T-Rex yani Tyrannosaurus Rex hakkında bilgiler

3462
tyrannosaurus rex

Jurassic Park film serisininin ünlü dinozoru, filmleri izleyen ve dinozorlar ile ilgilenen herkesin en merak ettiği dinozor türü sayılabilecek T-Rex ya da gerçek adıyla Tyrannosaurus Rex yani Tiranozor Rex hakkında bilgiler derledik. Eksik bilgiler olduğunu düşünüyorsanız bize yazmayı, T-rexler ile ilgili yorumlarınızı göndermeyi unutmayın 🙂

Tiranozor Rex  hakkında bilgiler kısmına geçmeden önce çok kısa dinozorlar döneminden bahsedenim. Dinozorlar dünyada 3 dönemde yaşamıştır. Bu dönemler yükselme dönemi olan Trias, baskın dinozorların ortaya çıktığı Jurassic ve dinozor türlerinin dünya geneline yayıldığı Kretase dönemleridir. Şimdi gelelim T-Rex yani Tiranozor Rex konusuna.

T-Rex yani Tyrannosaurus Rex hakkında bilgiler

T-Rex ne zaman yaşadı?

Tiranozor Rex ya da T-Rexler Jura devrinin sonlarında başlayıp Kretase devrinde yaşamış, günümüzden 65 milyon yıl önce dünya üzerinde dolaşmış avcı ve etçil bir tür dinozordur.

Tyrannosaurus Rex

Kısaca T-Rex özellikleri neler?

Etçil bir dinozor olan T-Rexlerin uzunluğu 14-15 metreyi bulabilir. 6-7 metre boyunda etobur bir dinozordur ve avlanır T-Rexin arka ayakları çok güçlüdür ancak ön ayakları pek gelişmemiştir. Hatta T-Rex’in ön ayaklarının çok minik ve gelişmemiş olması ile ilgili pek çok karikatür çizilmiştir. T-Rex dişleri 20 santimetreye civarındadır ve hasar görse bile kendini yenileyebilir. Yani bir dişi düşse de yeniden çıkar. Yetişkin bir T-Rex’in ağırlığı 4-7 ton arasındadır. Ortalama yaşam süresi 30 senedir.

T-Rex nerede yaşadı?

T-Rexler Hindistan, Çin ve Güney Amerika’da yaşamıştır. Yapılan kazılar sonucunda ilk T-Rex iskeleti 1902’de ABD’nin Montana eyaletinde bulunmuştur. T-Rex ismini veren ve bu dinozorun resmini çizen ilk kişi paleontolog (eski çağlarda yaşamış bitki ve hayvanları inceleyen bilim insanı) Henry Osborn’dur. T-Rex ismindeki REX kelimesi Latince’de kral anlamına gelir, Tiranozor Rex ise “Dehşet verici kertenkele” demektir ve T-Rex’in bu adı almasının sebebi olarak dünya üzerinde yaşamış en etobur dinozor olması gösterilir. Bilim insanlarına göre T-Rex bir ısırışta 230 kilograma kadar et yiyebilirdi. Dişleri öyle güçlüydü ki avının kemiklerini ısırırken kırabilir ve ezebilirdi.

Dinozor aile ağacı / Kaynak: Edinburgh Üniversitesi

Tyrannosaurus rex akrabası günümüzde hangi hayvan?

Tyrannosaurus rex akrabası günümüzde hangi hayvanlar biliyor musunuz? 2014 yılında Telegraph gazetesinde yayınlanan bir araştırmada T-Rexin on milyonlarca yıl içerisinde günümüzdeki kuşlara nasıl evrildiğini gösteren bir grafik açıklandı.

Evet yanlış duymadınız. 68 milyon yıllık bir T-Rex fosilinde bulduğu ufak bir protein parçasını inceleyen bilim insanları, yaptıkları kıyaslamalar sonucunda dinozorların günümüzdeki kuşlara evrildiğini doğruladı. T-Rex’in günümüzdeki en yakın akrabası ise asla tahmin edemeyeceğiniz bir hayvan olabilir. TAVUKLAR!

Kaynak: www.telegraph.co.uk

Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi ve Harvard Tıp Fakültesi’ne bağlı Prof. Dr. John Asara bu çalışma ile ilgili şunları açıkladı:

“T-Rex’in gerçekten de devekuşları ve tavukları kapsayan kuşlarla en yakın akraba olduğu bu çalışma ile doğrulandı. Diğer tüm kıyaslar sonucunda bu dinozorun kertenkele veya timsahlara nazaran kuşlara daha yakın akraba olduğunu gördük,” dedi.

T-Rexleri merak ediyorsanız tavukları tekrar göz önüne getirmekte fayda var. 🙂

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂