Kalamar nasıl bir canlıdır?

4105
kalamar hakkında

Kalamar nedir? Kalamar nasıl bir canlıdır? Kalamar balık mıdır? Genelde deniz restoranlarında sıklıkla karşımıza çıkan kalamar hakkında kısa bilgiler

Kalamar, yaklaşık 300 farklı türü barındıran Teuthida takımını oluşturan uzunca, ovalimsi bedenli kafadan bacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. 

Kalamar tıpkı ahtapot gibi büyük bir kafası olan ve bacakları kafasından çıkan bir deniz canlısıdır. Kalamar balık değildir. Kalamar gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer alır. Kalamarın 8 kolu vardır. Bu kollar haricinde çok daha uzun olan 2 adet de dokunacı bulunur. 

Kalamarın ağzı papağan gagasına benzer. Kalamarın gövdesinin alt kısmında iki adet solungacı vardır. Salgı ve üreme sistemleri de yine vücudun alt kısmında bulunur. Kalamar su püskürterek su içinde hareket eder. Vücudu renk veren pigmentlerle kaplıdır ve bazı durumlarda değişik renklere girip kamufle olabilir.

Kalamar hakkında ilginç bilgiler

Kalamar omurgasız canlılardan biridir. Omurgasız canlılar içinde zeka seviyesi yüksek olarak değerlendirilenler arasındadır. Bazı kalamar türlerinin avlanırken işbirliği yaptığı ve birbiriyle haberleştiği tespit edilmiştir. 

Kalamar mantosu içindeki suyu sıkıştırıp sifon diye adlandırılan bölümden fışkırtarak hızla geriye doğru yüzebilir. Olimpik yüzücülerin 3 katı hıza ulaşabildiği söylenmektedir.

Türkiye’de çeşitli kalamar türleri vardır. Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz’de yaşarlar. En yaygın tür Avrupa kalamarı yani Loligo vulgaris’tir.

Kalamar balık olmadığı gibi yaygın inanışın aksine mürekkep balığı veya ahtapot da değildir.

Küçük ve büyük çocuklar için bilim sloganıyla yola çıkan Bilimcini.com‘u Facebook‘ta takip etmeyi unutmayın 🙂