Sindirim sistemi nedir?

5415

Sindirim sistemi nedir? Sindirim sistemi bileşenleri ve görevleri nedir? İnsanlarda sindirim sırası nasılsın? Sindirim sistemi organları hangileridir? Sindirim sistemi hakkında bilgiler…

Sindirim sistemi nedir?

Sindirim sistemi tüketilen gıdaları enerji, büyüme ve hücre yenileme amacıyla besin maddesine dönüştüren yapıdır.

İnsanlarda sindirim sistemi nasıldır?

insanların sindirim sistemi gastrointestinal sistem ve sindirime yardımcı olan dil, tükürük bezi, pankreas, karaciğer ve safra kesesi organlarından oluşur. Sindirim sisteminde sindirimin farklı evreleri bulunur ve bu evrelerin ilki ağızda başlar. Sindirim sistemi gıdayı daha küçük parça ve bileşenlere ayırır ve en sonunda vücut tarafından emilmesini sağlar.

Sindirim sistemi sırası nasıldır?

Tüketilen gıdanın ağızda tükürükle buluştuğu çiğneme evresi sindirim sürecinin başlangıcıdır. Çiğnenen gıda yemek borusu aracılığıyla mideye ulaşır. Mideye ulaşan gıda gastrik asitle birleşir ve on iki parmak bağırsağına giderek pankreas tarafından üretilen enzimlerle karışır. Tükürük içerisinde de amilaz adı verilen kataliz enzim mevcuttur.

İlgili yazı: Endoplazmik retikulum ne işe yarar?

Lingual lipaz adı verilen bir diğer sindirim enzimi, dildeki lingual papillae ve ana tükürük bezlerindeki seröz bezler tarafından gizlenir. Sindirim, dişlerin çiğneme sürecine dahil olması ve peristaltizm ve kasılma kas hareketleri sayesinde kolaylaşır. Midede bulunan gastrik asit, midede mukusun üretimini sağladığı için sindirimin devam etmesi adına esastır.

Peristaltizm, yemek borusunda başlayan, mide duvarına kadar devam eden ve gastrointestinal sistemin devamı olan ritmik kas hareketidir. Peristaltizm sonucunda, ince bağırsakta tamamen parçalandığında lenfatik sistemde kimus olarak emilen kimusun üretimini sağlanır. Gıdaların sindirim sürecinin büyük kısmı ince bağırsakta gerçekleşir. Su ve diğer bazı mineraller, kalın bağırsağın kolonundaki kana yeniden karışır. Sindirim sürecinde ortaya çıkan atık kalın bağırsaktan geçerek anüs aracılığıyla vücuttan atılır.

Sindirim sistemi bileşenleri nedir?

Sindirim sistemi sürecini sağlayan bazı organlar ve bileşenler bulunur. Sindirime yardımcı olan bezler karaciğer, safra kesesi ve pankreastır. Diğer bileşenler ağız, tükürük bezleri, dil, diş ve küçük dildir.

Sindirim sisteminin en büyük yapısı gastrointestinal sistemdir. Ağızda başlayan gastrointestinal sistem anüste sonlanır ve yaklaşık 9 metre uzunluğundadır.

Sindirim sürecinin en büyük kısmı ince bağırsakta gerçekleşir.

Mide, sindirim sistemindeki en önemli organlardan biridir. Mide mukozası içerisinde milyonlarda mide bezi bulunur. Mide bezi salgısı, midenin çalışması için hayati önem taşır.

Gastrointestinal sistemde çok özel hücreler yer alır. Bunlar mide bezi, tat reseptörleri, sentroasiner, enterosit ve mikrofold hücrelerdir.

Sindirim sisteminde görev alan kalın bağırsak gibi bazı organlar boşaltım sisteminin de parçasıdır.

Sindirim sistemi nedir konu anlatımı ile ilgili cevabını merak ettiğiniz soruları bize iletebilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip etmeyi unutmayın 🙂

Bilimcini Facebook sayfasını takip etmeyi unutmayın ?